A projekt keretében sor került a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának épületenergetikai korszerűsítésére. Az épület a 70-es években épült. Ezt hűen jellemzi szerkezeti kialakítása, és tömegformálása egyaránt. Az épület minden területen erősen rászorul a felújításra és az energetikai korszerűsítésre.

A négyszintes vasbeton vázas szerkezet, blokktégla falazó elemből készült vázkitöltő falazattal. Az épület lapos tetős. A födémek előregyártott vasbeton pallósak, a záró födémek hő- és csapadékvíz elleni szigeteléssel vannak ellátva. Az épülethez annak teljes magasságában felnyúló külső nyitott vasbeton lépcsőház csatlakozik az EK-i homlokzaton. Nyílászárók: egyszárnyú műanyag ablakok, ill. műanyag- és acélszerkezetű ajtók jellemzik. Az energetikai korszerűsítés a következő részekből áll össze:

Nyílászáró csere

A régi ablakok teljes cseréje történt korszerű, műanyag tok- és szárnyszerkezetű háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók beépítése által, 462 m2 felületen. Homlokzati szigetelés Az épület a teljes homlokzaton 150 mm vastag EPS utólagos hőszigetelést kapott 1200 m2 felületen üvegszövetháló erősítéssel, a szigetelő lapok ragasztóval és hőszigetelő dübelezéssel történő rögzítésével a felülethez. Általánosan a szigetelés 30 mm vastagságban fut a nyílászárók elé a beépítési hézagot takarandó. A lábazatra 60 mm XPS szigetelés került. Az épületen található meglévő és megmaradó, a kivitelezést akadályozó lakatos szerkezetek a hőszigetelési munkák előtt leszerelésre kerültek, majd a szükséges illesztési/pótlási kiegészítést követően vissza lettek építve.

Lapostető szigetelés

A lapostetőre 2 x 100 mm lépésálló EPS szigetelés lett tervezve 880 m2 felülettel, mely a meglévő szigetelés megtartása mellett, és a meglévő bitumenes lemez perforálását követően került elhelyezésre. A kialakított lapostető egyenes rétegrendű, attikára felvezetett PVC csapadékvíz elleni szigeteléssel készült.

Bádogos szerkezetek

A nyílászárók párkánya acél síklemez kivitelű. Ugyanilyen jellegű bádogozás készült az attikák mentén is a meglévő attikabádogozás bontását követően.

Homlokzati anyaghasználat

A homlokzati vakolat színválasztásánál elsőrendű szempont volt a visszafogott, nem hivalkodó színek alkalmazása: I. színcsoport szerinti világos színek kerültek alkalmazásra. A lábazatra díszítő műgyanta alapú szemcsés vakolat került, színárnyalatában a homlokzat színéhez igazodva. A nyílászárók színe fehér, belesimulva a homlokzatvakolat világos színárnyalatába.

Napelemes rendszer kialakítása

A korszerűsítés egy másik része a külső határoló épületszerkezetek korszerűsítésén túlmenően a megújuló energia hasznosítása. Az épület lapos tetőre, felületére 79 db, dél felé t átolt, 40°-os dőlésszöggel elhelyezett napelem tábla került, 20 kW teljesítménnyel. Ezen komplett korszerűsítés végrehajtásával jelentős fenntartási költségmegtakarítás érhető el, továbbá az épület megfelel a korszerű energetikai követelményeknek.

Kedvezményezett neve: Békéscsabai Szakképzési Centrum
Megvalósítási helyszín: Békéscsaba, Gyulai út 53-57.
Projekt címe: Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és
Kollégiumának épületenergetikai felújítása
Projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.10-16-2018-00185
Támogatás összege: 166 608 248 ft.
Támogatás intenzitása: 100 %
Projekt megvalósítás kezdete: 2019.06.01
Projekt megvalósítás befejezése: 2020.05.31
Projekt státusza: befejezett
Projekt rövid leírása: Kollégium energetikai felújítása.
Projekt közvetlen célja: A hazai épületállomány műszaki és energetikai
hatékonyságának javítása. Energia megtakarítási lehetőség javítása. Az
épületek hőtechnikai adottságainak javítása. Napelemek alkalmazása
hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó)
villamosenergia-termelés céljából.