Egészségügyis pillanatképek a Szegya életéből PDF Nyomtatás E-mail
-Születés kiállítás
-Véradás
-Egészségnap a gyulai Pándy Kálmán Kórházban-Születés kiállítás
Nemrégiben a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont a megyében eddig egyedülálló „Születés kiállítás – a kiEGYENSÚLYozott várandósságért és születésért” címen megrendezett interaktív rendezvénynek, amelyen Szentgyörgyis gyakorló ápoló tanulók is tevékenyen segédkeztek. A rendezvény szervezője az Egyensúly AE Egyesület volt, a kiállítást Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úr nyitotta meg.
 
A főbb témakörök a következők voltak: fogamzás, fogamzásgátlás, fogantatás, terhesség, szülés, az újszülött ellátása.
Az érdeklődők nagyon élethű, súlyban, méretben azonos szemléltető babákon láthatták egy magzat fejlődését, a születés szakaszait, kipróbálhatták a pelenkázást, fürdetést, a férfiak, remélhetőleg apukák, vagy leendő apukák pedig felpróbálhattak egy terhességet szimuláló pocakot, illetve enyhébb formában, de megtapasztalhatták milyen is lehet egy méhösszehúzódás fájdalma.
 
A kiállítás segítői között ott tevékenykedtek a Szentgyörgyi gyakorló ápoló hallgatói, akik maguk is nagyon érdekes élményekkel gazdagodtak, és sokat tanulhattak az egyébként számukra természetesen szakmába vágó egészségügyi terület eddig újszerű, szinte alternatív megközelítéseiből.
Reméljük, hogy a kiállítás, amely szinte az egész országot bejárta már, a valamikori jövőben újra ellátogat városunkba, így mindenkinek szívből ajánljuk megtekintését!
 
-Véradás
Októberben ismét vérüket adták a Szentgyörgyis diákok, közülük sok egészségügyis tanuló is. Régi hagyomány, hogy évente kétszer a Magyar Vöröskereszt iskolánkban véradó napot szervez, melyen minden 18 éven felüli, és a megelőző ellenőrző vizsgálatokon megfelelt diákunk részt vehet. A véradás népszerűsége minden évben sok tanulót vonz az önkéntes adakozás nemes körébe, hiszen a vér életeket ment, betegeken segít, műtéteket támogat. Tanulóink empátiás készségét is erősíti a tudat, hogy vérükkel talán másik embertársukon segíthetnek, és reméljük, hogy a tavaszi véradó napon ismét szép számban jelennek meg diákjaink, magukkal hozva újabb önkénteseket.
 
-Egészségnap a gyulai Pándy Kálmán Kórházban
Október 16.-án rendezte meg a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórháza nagyszabású Egészségnapját, melyen érdekes előadások, valamint ingyenes szűrővizsgálatok közül válogathattak a látogatók. A szervezők vetélkedőt hirdettek egészségügyis tanulók részére, mely vetélkedőn a Szegyából öt, egyenként kétfős csapat képviseltette magát a 10. és 11. évfolyamokról. A feladatok szorosan kapcsolódtak az előadások témáihoz, melyek leginkább a mai kor egyik legalattomosabb rizikófaktora, a stressz köré épültek fel. Tanulóink ügyesen megoldották a feladatokat, munkájuk eredményként egyik 11.f osztályos csapatunk tagjai: Tóth Vivien és Csernyeczki Liliána második helyezést ért el. Többi csapatunk is lelkiismeretesen helyt állt, mindannyian ajándékcsomagot valamint oklevelet kaptak.
Gratulálunk a teljesítményükhöz! 

Elérhetőség

Név: BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Cím, levelezési cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 53-57.
E-mail: szentgyorgyibcsaba@gmail.com
Telefonszámok:
(66) 323-022
(66) 323-143
Fax:
(66) 321-346
RocketTheme Joomla Templates