Bemutatkozás


Az iskola arra való... PDF Nyomtatás E-mail
„Az iskola arra való, hogy az ember meg tanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, meg tanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.”

Szent-Györgyi Albert
 
Iskolánk története PDF Nyomtatás E-mail
A Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Békéscsaba Gyulai út 53-57.) három intézmény összevonásával jött létre 2005-ben. Ehhez 2007-ben csatlakozott a Kossuth Zsuzsanna Leánykollégium.

Az elődintézmények egyike a Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola volt, mely 1975 őszén jött létre azzal a céllal, hogy korszerű épületben, kulturált körülmények között, jó felszereltség mellett 12 osztályban 400 diák számára váljon lehetővé az egészségügyi pálya valamely szakára való felkészülés. 1983-90 között fakultatív rendszerű gimnáziumi képzés is folyt az iskolában. 1990-től gimnáziumi alapú emelt szintű, illetve világbanki program szerinti képzésben is részesülhettek a tanulók.
Később érettségi utáni, 2 vagy 3 évig tartó szakképzéssel bővültek a lehetőségek ápoló, egészségügyi asszisztens, ápolási asszisztens, csecsemő- és gyermekápoló, gyermekgondozó nevelő, szociális gondozó, mentőápoló és orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakmákban.
Bővebben...
 
Dokumentumok megtekintése PDF Nyomtatás E-mail

A Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma

HÁZIRENDJE itt megtekinthető.


Szervezeti és működési szabályzata ide kattintva megtekinthetőA 2017/18-es tanév pedagógiai programja ide kattintva megtekinthető (szakgimnáziumok)


2017-18-as tanév rendje


2018 tavaszi érettségi vizsgák tervezett rendje


2018 nyári gyakorlatok tervezett időpontjaiA különös közzétételi lista itt megtekinthető

 

 
Iskolai alapítvány pénzügyi beszámolója PDF Nyomtatás E-mail
A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Kollégiumának Hugonnai Vilma Iskolai Alapítványa köszöni az eddigi támogatásokat. Várjuk ebben az évben is az adók 1 %-a formájában felajánlott támogatásokat, melyet a tanulók jutalmazására, versenyeztetésére illetve szociális segélyezésére óhajtunk fordítani.

Az alapítvány adószáma: 19060507-1-04

A Hugonnai Vilma iskolai Alapítvány beszámolói innen elérhetők el:

2015

2017

2018


 
Szent-Györgyi Albert PDF Nyomtatás E-mail
Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. Tanulmányait a Lónyai utcai református gimnáziumban végezte, majd a budapesti tudományegyetemen folytatta, ahol 1917-ben orvosi oklevelet szerzett.

Az első világháborúban medikusként vett részt, de megsebesült, és hamarosan leszerelték. Ezután külföldön, Pozsonyban, Prágában, Berlinben, Leidenben, Groningenben folytatott tanulmányokat, a biológia, az élettan, a gyógyszertan, a bakteriológia, majd a fizikai-kémia terén. Ezt követően Cambridge-ben megszerezte második doktorátusát, ezúttal kémiából.
 
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928). Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt. 1932-ben Szent-Györgyi -- és tőle függetlenül J. Tillmans -- a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el. Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták.
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 3

Elérhetőség

Név: BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Cím, levelezési cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 53-57.
E-mail: szentgyorgyibcsaba@gmail.com
Telefonszámok:
(66) 323-022
(66) 323-143
Fax:
(66) 321-346
RocketTheme Joomla Templates