NyomdaipariNyomdaipari szakképzés PDF Nyomtatás E-mail
A 2017/2018. TANÉVBEN TERVEZZÜK INDÍTANI AZ ALÁBBI SZAKMÁT:

- 54 213 07  OKJ számú Nyomdaipari technikus
A gépmester szakmai ismeretei két fő területet ölelnek fel:
- a nyomógéphez kapcsolódó műszaki, gépészeti ismereteket
- a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó ismereteket.
A gépmester feladata a papír, a festék előkészítése, a nyomógép beállítása nyomtatás előtt; a példányszám nyomtatása közben pedig a minőség figyelemmel kísérése, a változások hatására fellépő hibák elhárítása.
A gépmester munkája a színes nyomtatványok előállításában csúcsosodik ki. Egy képzőművészeti alkotás reprodukálása szinte művészi feladattá válik, hiszen az eredeti kép sajátosságait a rendelkezésre álló eszközökkel tökéletesen vissza kell adni. Elengedhetetlen a gépmester számára a jó színlátás, a műszaki érzék és a gyors cselekvőképesség.

Képzési idő: 2 tanév


-54 213 06 OKJ számú Kiadványszerkesztő technikus
A korszerű számítástechnikai ismereteken túl a tanulók elsajátítják a szövegfeldolgozás tipográfiai szabályait, valamint a művészeti szakma alapjait. A végzett tanulók a megszerzett ismeretek birtokában célszerű, esztétikus nyomtatványokat (a névjegytől a könyvig) képesek megalkotni.
A képfeldolgozás munkafolyamatában az eredeti képet digitalizálják, és számítógépes programokkal a leendő nyomtatvány igényeinek megfelelően feldolgozzák, vagy a rajzolóprogramok alkalmazásával teljesen új képet hoznak létre.
A nyomdai kiadvány- és képszerkesztő a korábban feldolgozott szöveges és képállományokat integrálja, azaz létrehozza a szöveget és képet is tartalmazó egységes állományt. A munkája végeredményét az igényes nyomtatványoknál filmre levilágítva hozza létre. Erről a filmről készítik a nyomóformát, amelynek segítségével a gépmester kinyomtatja a nyomtatványt.

Képzési idő: 2 tanév
 


Elérhetőség

Név: BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Cím, levelezési cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 53-57.
E-mail: szentgyorgyibcsaba@gmail.com
Telefonszámok:
(66) 323-022
(66) 323-143
Fax:
(66) 321-346
RocketTheme Joomla Templates